You are here

Home

NorDiag ASA ble Rising Star 2006

Bergen, 5. september 2006: Biotechselskapet NorDiag ASA fra Bergen vant kunnskapshuset Deloittes og First Tuesday Bergen sin kåring av årets Rising Star i Hordaland. Vinneren utvikler banebrytende verktøy for diagnostisering av kreft.

Rising Star er prisen som deles ut til en voksende og radikale innovasjonsbedrift i Hordaland og vinneren kåres basert på navngitte objektive og subjektive kriterier.

Siden januar i år har flere hundre hordalandsbedrifter vært til vurdering i den fagtunge juryen bestående av Victor D. Norman fra Norges Handelshøyskole, Monica Mæland fra Bergen kommune og Hogne Tyssøy fra Holberg Forvaltning.

– Hensikten med prisen er å hedre innovasjons- og gründerbedrifter som kan stå som eksempel til etterfølgelse, sier partner i Deloitte og Rising Star-ansvarlig, Jon-Osvald Harila. Prisen deles ut av fungerende byrådsleder Henning Warlo.

Banebrytende kreftdiagnostisering
NorDiags misjon er å redusere dødeligheten og behandlingskostnadene ved ulike krefttyper ved å oppdage kreften på et tidlig stadium. De har utviklet et nytt produkt de kaller Genefec™; en DNA-test som kan påvise kreft i mage og tarmsystem, da særlig tykktarmskreft, på et langt tidligere tidspunkt enn før, og på et stadium der kreften enda kan kureres.

Rundt en million mennesker i verden får tykktarmskreft hvert år, og rundt 450 000 mennesker mister årlig livet som følge av sykdommen. Forskning viser at det er en 6 prosents sjanse for å få tykktarmskreft i løpet av livet.

– Sykdommens omfang illustrerer hvor essensielt det er å få laget gode diagnostiseringsmetoder for å oppdage celleforandringene på et tidlig stadium. Det er her NorDiags kjernekompetanse ligger, sier Harila.

NorDiag er ledet av administrerende direktør Christian Horn, har hovedkontor i Bergen og regionalt kontor i London. Selskapet ble børsnotert ved Oslo Børs i 2005 til børskurs 10 kroner, og børskursen har siden svingt innenfor intervallet 10 til 13 kroner. Målsetningen for den neste femårsperioden er markedsinntreden i mange europeiske land, samt produktutvikling.

Kriteriene
Av objektive kriterier som ble lagt til grunn ved kåringen, ble en majoritet av privat kapital vektlagt, og at det var et AS eller ASA med hovedkontor i Hordaland. Videre ble den finansielle situasjonen tillagt vekt og det var tre objektive kriterier som måtte ligge i bunnen: selskapet måtte ha eksistert i minimum tre år, første års omsetning måtte minimum være på 50.000 kroner, og selskapet måtte kunne vise til minimum en 20 prosents årlig vekst i løpet av de siste tre årene.

Som subjektive kriterier ble en såkalt ”radikal innovasjon” vektlagt, med andre ord at det er en nyhet knyttet til produktet eller konseptet, samtidig som det bygger på identifiserbar kompetanse og teknologi.

Stolt vinner
– Vi er meget stolte av å bli kåret til årets Rising Star, og dette er en pris vi deler med alle de ansatte. I en travel hverdag er dette en viktig inspirasjon til å fortsette det harde arbeidet med å utvikle Nordiag videre i et konkurransepreget marked, sier administrerende direktør Christian Horn i Nordiag ASA.

Kontaktperson for Deloittes Rising Star, partner i Deloitte og statsautorisert revisor Jon-Osvald Harila, direkte telefon 55 21 82 15 og mobil 906 15 921.

OM NORDIAG ASA:
NorDiag er et bioteknologiselskap som har som mål å redusere dødeligheten og behandlingskostnadene av ulike krefttyper gjennom diagnostisering på et tidlig behandlingsmessig stadium av kreftutviklingen. Selskapets første produkt, Genefec™, muliggjør tidlig påvisning av kreft i mage og tarmsystem, inkludert tykktarmskreft. Dette diagnostiske produktet har blitt solgt og refundert i Norge siden 2002 og ble nylig introdusert i Sverige og Danmark. NorDiag er allerede oppnådd aksept for Genefec™ i det lokale markedet, med en årlig dobling av salgsinntektene siden markedsintroduksjonen, og forbereder seg nå på å lansere produktet i ytterligere internasjonale markeder gjennom selskapets samarbeidspartnere.

JURYENS BEGRUNNELSE:
Nordiag er en bedrift som lever opp til betegnelsen ”Rising Star”.

Selskapet har sin bakgrunn i grunnforskning som ble utført på Haukeland Universitets-sykehus under ledelse av professor Dagfinn Øgreid på 1990-tallet.

Oppdagelsen av at vårt genetiske utrykk kan avsløre kreft i en tidlig fase er noe flere forskningsmiljøer har oppdaget, men Nordiags var blant de første og evnet å patentere sin metode. Dette må vi kunne kalle ”radikal innovasjon” og representerer medisinske fremskritt som har stor betydning for mennesker som er utsatt for sykdom med mulig dødelig utfall. Selskapet har med hjelp fra sine såkorninvestorer Sarsia innovasjon og Såkorn Invest, og senere et bredere kapitalmiljø, skaffet seg nødvendig kapital til å utvikle ferdige tester for tykktarmskreft som i dag benyttes i Norge, Sverige og Danmark, og som etter hvert vil komme inn på markedet i Europa.

Selskapet har vokst kraftig omsetningsmessig de siste år og står foran en spennende videre utrulling som etter hvert óg kan omfatte screening av større befolkningsgrupper i ulike land, og for eierne av selskapet skape et lønnsomt bioteknologiselskap.

Komiteen som i samarbeid med Deloitte har vurdert et antall selskaper har konkludert med at Nordiag tilfredstiller alle kriterier som er vektlagt i forbindelse med prisen, og mener at selskapet ikke minst fremover står foran en veldig spennende tid, hvor det også er aktuelt å utvide produktspekteret og skape en stigende stjerne på bedriftshimmelen.

OM RISING STAR:
Rising Star Hordaland er en kåring på initiativ fra kunnskapshuset Deloitte, og gjennomføres i samarbeid med First Tuesday Bergen. Prisen deles for første gang ut i år. Hensikten med prisen er å hedre innovasjons- og gründerbedrifter som kan stå som eksempel til etterfølgelse.

Den fagtunge juryen består av Victor D. Norman fra Norges Handelshøyskole (NHH), Monica Mæland fra Bergen kommune og Hogne Tyssøy fra Holberg Forvaltning. De har siden januar i år vurdert en rekke kandidater.

Av objektive kriterier som ble lagt til grunn ved kåringen, ble en majoritet av privat kapital vektlagt, samt at det var et AS eller ASA med hovedkontor i Hordaland. Videre ble den finansielle situasjonen tillagt vekt; i så måte var det tre objektive kriterier: Selskapet måtte ha eksistert i minimum tre år, første års omsetning måtte minimum være på 50.000 kroner, og selskapet måtte kunne vise til minimum en 20 prosents vekst i løpet av de siste tre årene.

Som subjektive kriterier ble en såkalt ”radikal innovasjon” vektlagt, med andre ord at det er en nyhet knyttet til produktet eller konseptet, samtidig som det bygger på identifiserbar kompetanse og teknologi.